برگزاري چهارمين نشست تخصصي «مديريت اجتماعي کرونا»
به گزارش روابط عمومي مرکز آموزش مديريت دولتي: با توجه به اهميت موضوع شيوع ويروس کرونا که در جهان به عنوان تهديدي جدي براي سلامت جسمي، رواني و اجتماعي افراد شناخته شده است و همچنين استقبال فراگيران از سه نشست تخصصي پيشين که دربارۀ پاندمي کرونا بود، چهارمين نشست تخصصي کرونا در سال جاري با عنوان «مديريت اجتماعي کرونا (ابعاد، ابزارها و قوانين) و به همت مرکز آموزش مديريت دولتي روز چهارشنبه 17 شهريور ماه از ساعت 10 الي 12 با سخنراني سرکار خانم دکتر عاطفه عابديني دبير کميته علمي کشوري کوويد 19 به صورت برخط( آنلاين) براي کليه مديران و کارکنان دستگاههاي اجرايي کشور برگزار گرديد.
در بخش نخست برنامه، دکتر عابديني اهداف وبينار حاضر را آشنايي مختصر کارکنان و مديران با ابعاد اين ويروس منحوس دانست و گفت: از ابتدا برداشت درستي از اين ويروس نشده بود، بسياري گمان مي‌کردند که در کوتاه ‌مدت مي‌توان شاهد از بين رفتن اين ويروس بود و به دور از نگاه و نگرش علمي و تخصصي با اين بيماري همه گير و جهاني يعني پاندمي کرونا برخورد مي کردند. عدم شناخت کافي از اين ويروس منحوس سبب شد که بسياري از هموطنان عزيز و کادر درمان کوشا و مظلوم را از دست بدهيم. امروزه شاهد هستيم که اين بيماري، همه ابعاد جامعه را به خود درگير کرده است و خانه اي نيست که در آن بيماري نباشد. حال چه بايد کرد؟ در اين وبينار مي کوشيم درباره ابعاد مختلف اين پاندمي همچون «اپيدميولوژي؛ مسيرهاي انتقال و علائم و نشانه ها؛ نقش ها و مسئوليت هاي کارکنان مراقبت هاي بهداشتي (HCW) ؛ اقدامات احتياطي پيشگيري و کنترل عمومي عفونت (IPC) ؛ کنترل هاي محيطي و  نظارت و ارزيابي مجدد» سخن بگوييم.
دبير کميته علمي کشوري کوويد ۱۹ادامه داد: بايد دانست که در اين شرايط، چه سياست ها و پروتکل هايي را بايد در نظر گرفت؟ کدام برنامه و برنامه‌ريزي متناسب اين اوضاع است؟ کدامين مسئوليت ها را بايد بر عهده مديران و کارکنان و سازمان هاي مختلف نهاد و چه انتظاراتي از آنها داريم؟ چقدر بايد تلاش کنيم تا مردم را به سطح آموزش و آگاهي مطلوب در اين خصوص برسانيم؟
دانشيار دانشگاه پزشکي شهيد بهشتي در تعريفي ساده از کرونا بيان داشت: کروناويروس ها گروهي از ويروس هاي متعلق به خانواده Coronaviridae هستند که هم حيوانات و هم انسان را آلوده مي کنند. کروناويروس هاي انساني مي توانند باعث بيماري خفيف مشابه سرماخوردگي شوند، در حالي که ساير  MERS (سندرم تنفسي خاورميانه) SARS (سندرم تنفسي حاد شديد) کروناويروس جديدي که قبلاً در انسان شناسايي نشده بود در دسامبر 2019 در ووهان چين در انسان ظاهر شد. اين بيماري مي تواند علائم زيادي را ايجاد کند که از نظر شدت متفاوت است. اکثر مردم علائم خفيفي را تجربه خواهند کرد؛ اما برخي از افراد ممکن است هيچ علامتي نداشته باشند، در حالي که ديگران ممکن است به طور خطرناکي بيمار شوند.  علائمي همچون: تب، سرفه، از دست دادن حس بويايي و درد و ناراحتي در گلو.
دکتر عابديني مسئول اورژانس بيمارستان مسيح دانشوري درباره راه هاي انتقال اين بيماري گفت: دو راه انتقال وجود دارد: يکي از طريق قطرات تنفسي که از طريق عطسه، سرفه ايجاد مي شود و مستقيماً از طريق فرد به فرد استنشاق مي شود(روش شخص به شخص). ديگري از طريق قطرات تنفسي که بر روي سطوح محيطي اطراف فرد آلوده فرود مي آيند (که به عنوان منطقه بيمار و منطقه بهداشت شناخته مي شود) و سپس از طريق تماس با دستان آلوده به صورت و غشاهاي مخاطي فرد منتقل مي شود (روش سطوح محيطي). به هر حال، شواهد موجود نشان مي دهد که ويروس عامل کوويد 19 از طريق تماس نزديک و قطرات بين افراد منتقل مي شود. افرادي که بيشتر در معرض ابتلا به اين بيماري هستند کساني هستند که با بيماران مبتلا در تماس هستند يا از آنها مراقبت مي کنند. لذا رعايت توصيه هاي پيشگيري و کنترل بسيار مهم است.
اين عضو هيات علمي دانشگاه راههاي جلوگيري کوويد 19 را شست و شوي مرتب دست ها با آب و صابون، رعايت فاصله گذاري اجتماعي مناسب (5/1 تا 2 متر)، کنترل عطسه و سرفه و زدن ماسک دانست و افزود: مسئوليت کادر درمان و مراقبت هاي بهداشتي در قبال همه مراجعان مشکوک يا تأييد شده به اين بيماري، حفظ کرامت انساني، حفظ حريم خصوصي، همدري و مهرباني و احترام به مبتلايان است.
دکتر عابديني با تعريف برخي اصطلاحات اپيدميولوژي (همه گيرشناسي) گفت: چند اصطلاح داريم: شيوع (Outbreak) بيماري بيشتر از حد انتظار، مثلاً شيوع سرخک. همه گير (Endemic): بيماريهايي که به طور طبيعي در يک منطقه باقي مي مانند.  اپيدمي (Epidemic): منطقه اي از شيوع بيماري که به طور ناگهاني و غير منتظره گسترش مي يابد. همه گيري (Pandemic): شيوع بيماري در سراسر جهان که اغلب سريع صورت مي پذيرد. مهمترين ويژگي پاندمي ها، شماره توليد مثل آنهاست که سبب افزايش مبتلايان و در نتيجه گاهي افزايش مرگ و ميرها مي گردد. البته درباره کروناويروس بايد گفت که مداخلات غير دارويي (NPI) همچون: «فاصله اجتماعي ، قرنطينه ، انزوا ، درمان» به قصد کاهش و قطع رشته انتقال ويروس اجرا شده است.
دبير کميته علمي کشوري کوويد 19 در پايان به ميزان مرگ و ميرها اشاره کرد و افزود: تعداد مرگ و ميرها به طور کلي يا به دليل علت خاص در جمعيت خاص در واحد زمان است. ميزان مرگ و مير ناشي از کوويد19 همراه با بيماريهاي: 10.5٪ بيماريهاي قلبي عروقي، 7٪ ديابت ، 6٪ هر کدام از بيماريهاي مزمن تنفسي، فشار خون بالا و سرطان. مرگ و مير موردي براي بيماراني که دچار نارسايي تنفسي، شوک سپتيک يا اختلال عملکرد چند عضو شده بودند 49 درصد بوده است.
اين برنامه که با پاسخگويي به سوالات شرکت کنندگان همراه بود از طريق سامانه آموزش هاي الکترونيکي مرکز (tclms.smtc.ac.ir)، اينستاگرام مرکز (lsmtc.ac.ir) همزمان به صورت زنده پخش شد که با استقبال و همراهي خوبي مواجه گرديد.